"Ik weet eigenlijk niet meer hoe ik voorheen plezier beleefde. Na zoveel teleurstelling en zo vaak maar doorgaan, verder gaan, wegslikken, boosheid, woede, frustratie, verdriet, onmacht…zit ik zo in die modus van mineur dat ik eigenlijk niet meer weet hoe ik blij kan zijn. Hoe herpak ik mezelf? Hoe kan ik weer genieten en plezier ervaren terwijl ik blijf wachten en hopen?"
Als je langere tijd met iets bezig bent en het wil maar niet lukken dan wil je het liefst even kunnen stoppen en zeggen: morgen probeer ik het nog maar eens. Maar met een kinderwens bepaald je lichaam, je cyclus, iedere maand (als je geluk hebt) wanneer het tijd is om 'het te proberen'. Dat doet natuurlijk ook wat met je intimiteit, de romantiek. Dit gaat over je levensplezier en over dat wat het in de weg lijkt te staan. Je algehele staat van Zijn die met iedere teleurstelling afbrokkelt tot het plezier in niks meer te vinden lijkt te zijn. Lijkt.
Wat doe je dan?
Misschien is er die (kleine) kans om zwanger te worden. Dan kun je het ook als wachttijd zien. Je kunt deze tijd in mineur doorbrengen óf je neemt de regie over jouw leven in eigen hand.
Deze kinderwens brengt allerlei emoties bij je naar boven. En hoewel we vaak door vergelijkbare emoties heengaan, is de manier waarop je ermee omgaat echt heel persoonlijk. De een kruipt onder een steen en wacht af, een ander lacht de tijd weg of stort zich op het werk. En echt...het verlangen hoef je niet weg te stoppen, dat mag je juist voelen. Maar met dat verdriet kun je iets doen.
Het is een kans om jezelf te helpen groeien als mens. Wat dit wachten met je doet laat iets zien over jou waar je mee aan de slag kunt. Een kans, want als je straks wel zwanger bent wil je vooral gaan genieten. En als je straks dat kindje mag gaan verzorgen dan is er de eerste tijd niet echt gelegenheid voor soul searching. Dus nu is een goed moment om een stukje van jezelf te helen. Het is in sommige landen en tradities (bijvoorbeeld in Japan) nog altijd gebruikelijk om een jaar uit te trekken voor de voorbereiding op een zwangerschap. Dat geldt voor de vrouw én de man. Voeding, beweging, acupunctuur en kruiden worden ingezet om het lichaam voor te bereiden op het zwanger zijn (en zwanger maken).
Zorg allereerst voor jezelf
Zorg dat je kleine genietmomentjes voor jezelf creëert. Dat is misschien even zoeken, maar je weet vast nog wel waar je voor dit hele kinderwensgedoe blij van werd. Plezier en vooral geluk zit ook juist vaak in de hele kleine dingen. En vaak kun je het ook niet opzoeken. Maar je kunt wel de omstandigheden creëren waarin het plezier een kans krijgt. Zoals een fijne lange wandeling, een dagje sauna (alleen of met je partner of vriendin), in de tuin werken, een inspirerend boek lezen, de kroeg in met je vriendinnen, etc.
Het lukt echt niet
Als je weet dat je kinderwens niet in vervulling kan gaan omdat je geen kinderen kunt krijgen (om wat voor reden dan ook), dan is het goed om te kijken naar een manier om de periode af te sluiten voor jezelf. Ook wel closure genoemd. Dat is heftig maar een open wond kan nog veel meer pijn (gaan) doen, vooral als je er lang mee wacht. Geef het de plek die het verdient. Kom je er alleen niet uit dan vinden we samen een manier die goed bij je past.
💚 Cindy