Om muggen op afstand te houden, kun je er maar beter voor zorgen dat je fris de schemer ingaat. Want muggen vinden onze bezwete lichamen lekker en ook zoete parfumluchtjes maken hun gek! Dus schoon en neutraal ruikend is het startpunt.
Maar sommige mensen hebben de pech (lees: ik) dat ze hoe dan ook gespot worden door deze vervelende zoemende prikbeesten. Daarom heb ik sowieso mijn brandnetelzalf altijd in de buurt om het kwaad te bestrijden als het al geschied heeft.
Je kunt ze afleiden door sterk geurende planten te plaatsen rondom je terras. Planten als de Lavendel, Citroenmelisse, Citroengeranium, Salie en Rozemarijn. De geur moet wel geactiveerd worden, dus wrijf met je vingers over de blaadjes of bloemetjes en smeer je huid ermee in. Zo komen de essentiële oliën op je huid en dan vliegen ze graag een blokje om. Wil je ook de ether veilig stellen, dan zul je met het grote geschut moeten komen: citronella kaarsen. Liefst meer dan één, op iedere hoek van je terras. Zorg voor een muur van citronella… een stoere mug die dan nog binnen durft te dringen.
Dus aan de slag! Hiervoor zijn een aantal mogelijkheden. Ik zal ze hieronder van meest eenvoudig tot pro hieronder beschrijven.
Optie 1
Koop een fles bio lampenolie met citronella en doe dit in je olielamp.
Optie 2
Voeg een aantal druppels citronella etherische olie toe aan je olielamp. Vind je de geur wat heftig, dan is rode ceder een goede etherische olie om eraan toe te voegen. Beide houden muggen op afstand.
Een nadeel van een olielamp is dat je die niet zo makkelijk meeneemt als je gaat picknicken of op vakantie gaat. Dan is optie 3...wellicht een optie.
Optie 3
Maak zelf een kaars op basis van bijenwas of eventueeel oude kaarsen die je omsmelt tot een nieuwe. Dat klinkt moeilijker dan het is. Ik ga hier uit van een kaars van bijenwas omdat die ook nog eens gezond is (bevat geen paraffine) en mooi en lang brandt.
De bijenwas smelt je au-bain-marie. Je hebt zo’n 1,5 keer de hoeveelheid nodig van het potje waar je de kaars in gaat maken.
Als de was gesmolten is, voeg je al roerend een aantal druppels van de citronella en/of rode ceder etherische olie toe. Voor een potje van 120 ml (en dat is het al gauw) heb je zo’n 80 druppels nodig, dat is ongeveer 4 ml etherische olie.
Maak van tevoren de potjes klaar waar je de kaarsen in wilt maken. Dit kan een glazen (jam)potje zijn, een blikje of een terracotta bloempotje. Wat je leuk vindt vooral. Zorg ervoor dat je ze goed schoonmaakt. Als je ze even verwarmd in de oven dan krijg je geen luchtbelletjes bij het gieten van de was. Plaats dan de lont. Deze kun je op de bodem plakken zodat die op de plek blijft. Bij een bloempotje moet je ervoor zorgen dat het gat dicht is. Dat kan ook met plakband. Hou de lont recht tijdens het gieten door middel van satéstokjes of iets dergelijks. De lont moet tot de was hard is recht blijven, dus een beetje hulp (van de stokjes) is dan wel handig.
Als de bijenwas helemaal gesmolten is en de etherische olie erbij is gedaan, dan kun je de was langzaam in de potjes gieten. Na ongeveer een uur of 8 is de kaars goed gestold (afhankelijk van het formaat potje). Knip de lont af op een halve cm voor een mooie vlam.
Geen mug die nu nog in de buurt durft te komen!
Veel plezier met maken en als je er nog vragen over hebt dan hoor ik dat graag!
Cindy
Brandnetelgier is een natuurlijke voedingsbron voor planten én een bestrijdingsmiddel tegen luizen, schimmels en ongenode gasten. Ik vertel je hier waar ik het voor gebruikt heb afgelopen jaren en hoe je het heel simpel zelf maakt.
Brandnetelprik, muggen, bijen en wespenprik, alle prik, alle brandwondjes, acné, vuile wondjes... smeer het in met je zelfgemaakte brandnetelzalf. Moeilijk? Helemaal niet!
Heerlijke olie zelf maken hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Het moment van oogsten van je kruiden is vooral van belang en de kwaliteit van je olie en de hoeveelheid zonnekracht die je tot je beschikking hebt.
Een tinctuur is een aftreksel van de kruiden. De werkzame stoffen of inhoudstoffen worden door de alcohol opgenomen. Hierdoor krijg je een oertinctuur die erg lang (jaren) houdbaar is.
Uche, uche uche... Een hoestdrankje van kruiden maak je gewoon zelf. Heilzaam en lekker!
Zelf ijsthee maken is eigenlijk te simpel voor woorden. Je maakt sterke thee van kruiden/thee die je lekker vindt, laat het afkoelen, voegt er suiker (liever niet) of honing (beter) aan toe en een handvol ijsklontjes.
Voor deze simpele kruidenboter heb je maar een paar ingrediënten nodig. In principe kun je al met een pakje echte boter op kamertemperatuur en wat mooi gekleurde kruiden uit je tuin aan de slag.
Uhhh...deze wordt heel kort. En krachtig. Want Vlierbloesem is weerstandsvermogen en maakt je van binnenuit sterker. Bij beginnende griepklachten zoals keelpijn en hoest is het een weldaad.
De lente is het moment van het jaar om de restanten in je lichaam, achtergebleven van de winter, af te voeren. En dat kan heel simpel met kruiden. En misschien groeien ze (of een deel ervan) gewoon in je eigen tuin.
Oh wat ben ik blij met dit recept om zelf deodorant te maken! Zo simpel en het werkt fantastisch! Helemaal troep-vrij en supergoedkoop.
Je kunt ze afleiden door sterk geurende planten te plaatsen rondom je terras. Planten als de Lavendel, Citroenmelisse, Citroengeranium, Salie en Rozemarijn.
contact.
Nanaaja.com
Cindy van Geel-Geurtzen
Locatie De Kruisberg
Klootsemastraat 1
7009 CE Doetinchem
HEALING | KRUIDEN | THERAPIE
Alle rechten voorbehouden • Nanaaja.com •
nieuwsbrief.
Wanneer je je inschrijft voor de nieuwsbrief van Nanaaja, ontvang je een bericht in je mailbox zodra er een nieuwe blogpost of podcast klaarstaat.
Je kunt dan ook het GRATIS eBook 'Plantenwijsheid' downloaden.