...OF EEN ANDERE OLIE VAN VERSE KRUIDEN...
Heerlijke olie zelf maken hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Het moment van oogsten van je kruiden is vooral van belang en de kwaliteit van je olie en de hoeveelheid zonnekracht die je tot je beschikking hebt. En tja, daar hebben we niet veel invloed op helaas.
Voor Sint Jansolie gebruik ik zelf biologische kwaliteit zonneboemolie. Ook olijfolie of amandelolie (bio) zijn een goede basisolie om te gebruiken.
Pluk op een droge zonnige dag de bloemetjes van de Sint Jan. Doe dit na de ochtend zodat de bijen er ook van hebben kunnen snoepen. Zelf pluk ik nooit alles, maar een aantal dagen achtereen een (klein) deel. Samen zullen we alles delen...
Vul een glazen pot tweederde met de bloemetjes en vul de pot met de olie. Dek het af met een stukje stof zodat er geen viezigheid in kan komen en het wel kan ademen. Zet deze pot op een warme, droge plek. Bijvoorbeeld in de vensterbank zodat de warmte van de zon op de bloemetjes en de olie in kan werken.
De eerste week moet je dagelijks roeren zodat de stoffen zich kunnen vermengen met de olie. Zodra de bloemetjes naar de bodem zakken, zijn ze verzadigd en hoef je niet meer te roeren.
Sint Jansolie krijgt een heerlijke diepe rode kleur! Een feest om te zien!
Na zo'n 3 weken kun je de olie afzeven. Gebruik hiervoor kaasdoek of een koffiefilter.
De afgezeefde olie kun je nu bewaren in bruine glazen flesjes. Deze verlengen de houdbaarheid.
Andere kruiden om olie van te maken zijn:
• Goudsbloem | zuiverend en helend bij allerlei huidaandoeningen
• Kaasjeskruid | bij ontstekingen van de huid, droog eczeem, psoriasis
• Kamille verzachtend en helend voor de huid
• Lavendel | insectenbeten, eczeem, brandwondjes, tegen luizen
(op deze manier gemaakt is het geen etherische olie).
• Stalkaars | bij hoest, holteontsteking en blaasontsteking
• etc.
Veel plezier met maken en als je er nog vragen over hebt dan hoor ik dat graag!
Cindy
Brandnetelgier is een natuurlijke voedingsbron voor planten én een bestrijdingsmiddel tegen luizen, schimmels en ongenode gasten. Ik vertel je hier waar ik het voor gebruikt heb afgelopen jaren en hoe je het heel simpel zelf maakt.
Brandnetelprik, muggen, bijen en wespenprik, alle prik, alle brandwondjes, acné, vuile wondjes... smeer het in met je zelfgemaakte brandnetelzalf. Moeilijk? Helemaal niet!
Heerlijke olie zelf maken hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Het moment van oogsten van je kruiden is vooral van belang en de kwaliteit van je olie en de hoeveelheid zonnekracht die je tot je beschikking hebt.
Een tinctuur is een aftreksel van de kruiden. De werkzame stoffen of inhoudstoffen worden door de alcohol opgenomen. Hierdoor krijg je een oertinctuur die erg lang (jaren) houdbaar is.
Uche, uche uche... Een hoestdrankje van kruiden maak je gewoon zelf. Heilzaam en lekker!
Zelf ijsthee maken is eigenlijk te simpel voor woorden. Je maakt sterke thee van kruiden/thee die je lekker vindt, laat het afkoelen, voegt er suiker (liever niet) of honing (beter) aan toe en een handvol ijsklontjes.
Voor deze simpele kruidenboter heb je maar een paar ingrediënten nodig. In principe kun je al met een pakje echte boter op kamertemperatuur en wat mooi gekleurde kruiden uit je tuin aan de slag.
Uhhh...deze wordt heel kort. En krachtig. Want Vlierbloesem is weerstandsvermogen en maakt je van binnenuit sterker. Bij beginnende griepklachten zoals keelpijn en hoest is het een weldaad.
De lente is het moment van het jaar om de restanten in je lichaam, achtergebleven van de winter, af te voeren. En dat kan heel simpel met kruiden. En misschien groeien ze (of een deel ervan) gewoon in je eigen tuin.
Oh wat ben ik blij met dit recept om zelf deodorant te maken! Zo simpel en het werkt fantastisch! Helemaal troep-vrij en supergoedkoop.
Je kunt ze afleiden door sterk geurende planten te plaatsen rondom je terras. Planten als de Lavendel, Citroenmelisse, Citroengeranium, Salie en Rozemarijn.
contact.
Nanaaja.com
Cindy van Geel-Geurtzen
Locatie De Kruisberg
Klootsemastraat 1
7009 CE Doetinchem
HEALING | KRUIDEN | THERAPIE
Alle rechten voorbehouden • Nanaaja.com •
nieuwsbrief.
Wanneer je je inschrijft voor de nieuwsbrief van Nanaaja, ontvang je een bericht in je mailbox zodra er een nieuwe blogpost of podcast klaarstaat.
Je kunt dan ook het GRATIS eBook 'Plantenwijsheid' downloaden.