Als je zelf tinctuur wilt maken moet je wel iets weten van de kruiden waarmee je wilt werken. Bijvoorbeeld welk deel van de plant je gebruikt en wanneer en hoe je het oogst.
Een tinctuur is een aftreksel van de kruiden. De werkzame stoffen of inhoudstoffen worden door de alcohol opgenomen. Hierdoor krijg je een oertinctuur die erg lang (jaren) houdbaar is. Nu maak ik zelf na een paar jaar vaak wel een nieuwe omdat de tijden en de energieën veranderen. Ook van planten.
Je hebt nodig: Een neutraal smakende alcohol met een alcoholpercentage minimaal 35% (voor wortels kun je meer % nemen, tot wel 60%).
Zorg voor schoon gereedschap zoals een glazen pot en schaar. Desinfecteer het met alcohol. Voor vrouwen geldt dat je geen tinctuur maakt in de eerste drie dagen van je maanstonde. Je stemming is ook van invloed, dus ga er het liefst met goede zin aan beginnen. Want je stopt ook die energie in je potje.
De glazen pot vul je 3/4 met alcohol en deze neem je mee naar de plek waar de plant groeit. Tenzij het een tinctuur is die je van de wortels maakt, van Paardenbloem en Smeerwortel bijvoorbeeld. Je stemt je af en vraagt om toestemming om te mogen oogsten. Met de juiste intentie is het al gauw goed, want de kruiden zijn hier op aarde om ons te begeleiden op ons bewustzijnspad. Maar toch...vragen kan geen kwaad. En dat wordt zeker gewaardeerd. Je kunt er ook iets voor teruggeven. Een mooi steentje bijvoorbeeld. Of veertjes.
Als de pot verzadigd is sluit je het af met de deksel. Zet er de datum en de naam van het kruid op en zet het donker weg. Voor tincturen gebruik je de Latijnse naam met een ø-teken, wat staat voor oertinctuur.
De eerste week schud je de pot voorzichtig iedere dag één keer. En na die week laat je de pot nog een week of 3 (mag ook langer) staan voordat je het afzeeft. Dat kan eerste door een vergiet of zeef en daarna nog even de fijne deeltjes eruit met een thee- of koffiefilter.
Je bewaard de afgezeefde tinctuur het liefst in donkere glazen flesjes met een stickertje erop zodat je nog weet wat het is en wanneer je het gemaakt hebt.
Veel plezier met maken en als je er nog vragen over hebt dan hoor ik dat graag!
Cindy
Gebruik
Inwendig gebruik van tinctuur raad ik aan om altijd in overleg met een kruidengeneeskundige te doen.
Volwassenen nemen 3 of 4 x daags 15 druppels op wat water in. Hou zo'n 3 weken aan en kijk dan hoe het gaat. Na 3 weken is het vrijwel altijd zinvol om een week 'rust' te nemen.
Kinderen nemen het aantal druppels naar leeftijd: 5 jaar is 5 druppels. Maar kijk ook hoe het kindje reageert, want de één is gevoeliger dan de ander. Dat geldt ook voor volwassenen overigens!
Bij baby's is het afhankelijk van de klacht. Soms heeft de ouder iets te doen. Een moeder kan ook als ze borstvoeding geeft de volwassen hoeveelheid innemen. Dan krijgt de baby het via haar binnen. Anders tot 3 jaar: max 3 druppels en maximaal 3x per dag. Hou vooral bij zulke jonge kinderen goed de reactie in de gaten.
Brandnetelgier is een natuurlijke voedingsbron voor planten én een bestrijdingsmiddel tegen luizen, schimmels en ongenode gasten. Ik vertel je hier waar ik het voor gebruikt heb afgelopen jaren en hoe je het heel simpel zelf maakt.
Brandnetelprik, muggen, bijen en wespenprik, alle prik, alle brandwondjes, acné, vuile wondjes... smeer het in met je zelfgemaakte brandnetelzalf. Moeilijk? Helemaal niet!
Heerlijke olie zelf maken hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Het moment van oogsten van je kruiden is vooral van belang en de kwaliteit van je olie en de hoeveelheid zonnekracht die je tot je beschikking hebt.
Een tinctuur is een aftreksel van de kruiden. De werkzame stoffen of inhoudstoffen worden door de alcohol opgenomen. Hierdoor krijg je een oertinctuur die erg lang (jaren) houdbaar is.
Uche, uche uche... Een hoestdrankje van kruiden maak je gewoon zelf. Heilzaam en lekker!
Zelf ijsthee maken is eigenlijk te simpel voor woorden. Je maakt sterke thee van kruiden/thee die je lekker vindt, laat het afkoelen, voegt er suiker (liever niet) of honing (beter) aan toe en een handvol ijsklontjes.
Voor deze simpele kruidenboter heb je maar een paar ingrediënten nodig. In principe kun je al met een pakje echte boter op kamertemperatuur en wat mooi gekleurde kruiden uit je tuin aan de slag.
Uhhh...deze wordt heel kort. En krachtig. Want Vlierbloesem is weerstandsvermogen en maakt je van binnenuit sterker. Bij beginnende griepklachten zoals keelpijn en hoest is het een weldaad.
De lente is het moment van het jaar om de restanten in je lichaam, achtergebleven van de winter, af te voeren. En dat kan heel simpel met kruiden. En misschien groeien ze (of een deel ervan) gewoon in je eigen tuin.
Oh wat ben ik blij met dit recept om zelf deodorant te maken! Zo simpel en het werkt fantastisch! Helemaal troep-vrij en supergoedkoop.
Je kunt ze afleiden door sterk geurende planten te plaatsen rondom je terras. Planten als de Lavendel, Citroenmelisse, Citroengeranium, Salie en Rozemarijn.
contact.
Nanaaja.com
Cindy van Geel-Geurtzen
Locatie De Kruisberg
Klootsemastraat 1
7009 CE Doetinchem
HEALING | KRUIDEN | THERAPIE
Alle rechten voorbehouden • Nanaaja.com •
nieuwsbrief.
Wanneer je je inschrijft voor de nieuwsbrief van Nanaaja, ontvang je een bericht in je mailbox zodra er een nieuwe blogpost of podcast klaarstaat.
Je kunt dan ook het GRATIS eBook 'Plantenwijsheid' downloaden.